Varaudu seuraaviin asioihin muuttaessa uuteen asuntoon

Pahvilaatikko

Asunnosta toiseen muuttamiseen liittyy lukuisia muistettavia asioita. Pitää tehdä muuttoilmoitus ja siirtää sähköt, kotivakuutus sekä nettiyhteys. Myös muuttolaatikoita pitää hommata, ja muuttoauto tulee varata hyvissä ajoin etukäteen. Edessä on myös se ikävin homma, eli tavaroiden raahaaminen paikasta toiseen. Sekä uusi että vanha koti tulee olemaan mullin mallin pitkän aikaa. Tämä kaikki on sinulle tuttua, jos olet ollut mukana yhdessäkään muutossa. 

Tässä artikkelissa neuvotaan varautumaan poikkeustilanteisiin, joita ei tietenkään toivo kenellekään sattuvan. Koska vahinkoja voi kuitenkin tapahtua, kannattaa pitää vakuutukset kunnossa. Lue lisää siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kotivakuutusta ottaessa ja uuteen asuntoon muuttaessa. 

Kannattaa ottaa laaja kotivakuutus 

Tarkasta, onko kotisi irtaimisto vakuutettu, ja kuuluuko kotivakuutukseesi suoja tulipaloa, ryöstöä ja laitteiden tai putkistojen hajoamista vastaan. Laaja kotivakuutus tuo turvaa ja mielenrauhaa. Jos muutat vuokra-asuntoon, kannattaa pitää mielessä, että vuokranantajat yleensä edellyttävät vuokralaiselta laajaa kotivakuutusta. 

Erilaisia kotivakuutukseen valittavia turvia 

Palo- ja luonnonilmiöturva korvaa tulipalon, noen, trombin ja esimerkiksi salamaniskun aiheuttamia vahinkoja. Omavastuu voi olla 0–1000 euroa – vakuutus on yleensä sitä kalliimpi, mitä pienemmän omavastuun valitset. 

Palomiehet

Rikosturva korvaa varkauksia ja ilkivaltaa. Palo- ja luonnonilmiöturvan sekä rikosturvan lisäksi kannattaa ottaa ainakin putkistovuototurva mukaan kotivakuutukseen. Putkistojen vuodosta tai putkistoon liitetyn kodinkoneen rikkoutumisesta aiheutuva vesivahinko voi olla kallis korjata. Vesivahinkojen kuivaus on mahdollista, joten aina ei tarvitse purkaa ja uusia rakenteita (tai ei ainakaan kaikkia). Jos sinulla on putkistovuototurva, maksaisit vesivahinkojen kuivaamisesta ja tarvittavista kunnostuksista vain 150–1000 euron omavastuun.  

Lisäksi kannattaa harkita laiterikkoturvaa ja särkymis- sekä menetysturvaa. Laiterikkoturva korvaa vahinkoja, joiden syynä on putkiston, johtojen, teknisen laitteen tai kodinkoneen rikkoutuminen ilman ulkoista syytä, eli esimerkiksi sähköilmiön tai mekaanisen vian takia. 

Särkymis- ja menetysturva korvaa esimerkiksi television putoamisen tai mustikkapirtelön roiskumisen tapetille. 

Oikeusturvavakuutus

Kun otat laajan kotivakuutuksen, mikä turvaa myös kodin irtaimistoa, saat yleensä automaattisesti myös vastuuvakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen. Oikeusturvavakuutus on voimassa sekä vakuutuksenottajalle sekä hänen kanssaan samassa kodissa asuville henkilöille.

Oikeusturvavakuutus korvaa lakimiehen palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja erilaisissa riita-, rikos- tai hakemusasioissa, eli esimerkiksi omassa käytössäsi olevaan asuntoon, omakotitalokiinteistöön tai mökkiin liittyvissä riita-asioissa. Oikeusturvavakuutus kattaa oikeudenkäyntikuluja usein myös silloin, jos joudut rikoksen uhriksi ulkomailla. Halutessasi voit laajentaa oikeusturvaasi kattamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Näin kannattaa toimia siltä varalta, että häviät jutun ja joudut maksamaan myös vastapuolen kustannukset. 

Jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta, se kattaa vain sinä aikana syntyneiden riita-asioiden hoitamisen. Onneksi voimassaoloaikaan lasketaan myös edellis(t)en asuntojen oikeusturvavakuutuksen kesto. Varmista, että oikeusturvavakuutus pysyy voimassa, kun muutat uuteen asuntoon, tai että uudessa kotivakuutuksessasi on myös oikeusturvavakuutus. Jos uudesta asunnosta löytyy virheitä eikä myyjä suostu sovitteluun, voit tarvittaessa hakea korvausta tai kaupanpurkua oikeusteitse.  

Vastuuvakuutus on eri asia kuin oikeusturvavakuutus. Sen tarkoitus on korvata vahinkoja, joita aiheutetaan muille huolimattomuudella.

Tarkasta, että kotivakuutus on voimassa jo muuton tai remontin aikana 

Kotivakuutus kannattaa pitää voimassa uuteen asuntoon mahdollisesti tehtävän remontinkin aikana, sekä muuttopäivänä. Varmista vielä, että kotivakuutuksessa on ”muuttoturva”, eli että se turvaa sekä uuden että vanhan kodin tavarat – kuten muuttaessa rikkoutuneen television. Muuttaessa sattuu ja tapahtuu – joka kolmannella särkyy tai kolhiintuu tavaroita, ja joka kymmenes muuttaja saa ainakin pieniä vammoja. 

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus korvaa toisen omaisuudelle muuttopäivänä mahdollisesti sattuneet vahingot. Vastuuvakuutus kuuluu moniin suppeisiinkin kotivakuutuksiin. Suppea turva voi riittää korvaamaan myös muuttokuormasta varastetut esineet.

Toki vahinkoja kannattaa ehkäistä käyttämällä suojakääreitä, valvomalla tavaroita ja hankkimalla paikalle tarpeeksi laatikoita, nokkakärryjä ja kantoliinoja – tai kokeneita muuttotyöntekijöitä. Koko muuton voi hoitaa avaimet käteen -periaatteella. 

Omakotitaloon muuttaessa 

Jos muutat osakkeesta omakotitaloon, joudut huolehtimaan monista uusista asioista. Ota jo etukäteen selvää, mistä tilata jätehuolto, kuka auraa tien talvisin ja millainen lämmitys rakennuksessa on. Varaudu talveen tilaamalla tarpeeksi öljyä tai puita, tai asennuttamalla suoran sähkölämmityksen kuluja pienentävä ilmalämpöpumppu. Jos lämmityskustannukset ovat todella korkeita, harkitse lämmitysjärjestelmän uusimista tai esimerkiksi katon lisälämmöneristystä. Voit aloittaa yhteydenotolla maakunnan maksuttomaan energianeuvontaan, minkä takana on Energiavirasto.