Valokatteen huolto eri vuodenaikoina

Katto terassi

Teitpä työksesi muoviosien suunnittelua, valokuvausta tai vaikka ikäihmisten hoitoa, haluat varmasti rentoutua vapaa-aikanasi. Terassi on monelle rakas paikka huilata, lueskella tai vaikka rentoutua kasvien hoidon parissa.

Terassi on entistä mukavampi paikka juoda kahvia, syödä lounasta tai vaikka ottaa nokoset, jos se on katettu. Valokate päästää auringon valon lävitseen, mutta suojaa vapaa-ajan viettäjiä sateilta. Valokatetta kutsutaan joskus kesäkatteeksi, mutta kyllä valokate kestää talviakin – itse asiassa lukuisia talvia, ehkäpä jopa kymmeniä vuodenkiertoja. Terassin käyttöaikaa voidaan pidentää myös lasituksilla. Lasitettu, katettu ja lämmitetty terassi sopii rentoutumiseen talvellakin.

Valokate on todella monipuolinen materiaali. Siitä saa valoa läpäisevän vesikaton melkein mihin tahansa eristämättömään tilaan. Valokate sopii kasvihuoneen katoksi, kanojen ulkotarhan katoksi tai vaikkapa ulkona olevan ruokailuryhmän suojakatokseksi.

Valokatteen hyviin puoliin kuuluvat helppo asennus ja vähäiset huoltovaatimukset. Valokatteista on oikeastaan vaikea keksiä huonoa sanottavaa.

Valokatteen asennus sujuu ensikertalaiseltakin

Terassin tai kasvihuoneen valokatteen asentaminen sujuu ensikertalaiseltakin. Voit katsoa ohjeita netistä, tai pyytää rautakaupan asiantuntijalta hyviä vinkkejä. Valokatetta voi sahata pienihampaisella sahalla, ja sen läpi voi porata ruuveja tavallisella ruuvinvääntimellä. Valitse kuitenkin valokatteille sopivat ruuvit, joissa on kunnolliset tiivisteet. Näiden avulla valokatteesta tulee tiivis katto, mikä ei vuoda ruuvinreikien kohdalta. Valokate voidaan tarvittaessa varustella lumiesteillä, mitkä estävät lumen äkillisen putoamisen terassin katolta.

Valokatteen korjaaminen – miten se tapahtuu?

Valokatteen korjaaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos huopakattoon tulee reikä, voidaan sen päälle liimata paikkapala. Repsottavat saumat voidaan tiivistää sopivilla tiivistysaineilla. Peltikaton reikiin voidaan puuttua uusimalla kyseinen kattopelti. On mahdollista uusia vain yksi tai kaksi kattopeltiä. Kaikkien kattopeltien vaihto kerralla on paljon harvinaisempaa. Tiilikaton korjaaminen viittaa yleensä rikki menneiden kattotiilien uusimiseen.

Valokatteelle ei liimailla paikkapaloja. Valokatteella on niin liukas pinta, ettei liima tai silikoni tartu siihen kovin hyvin. Valokate voidaan korjata hitsaamalla, mutta monesti parhaaksi ratkaisuksi osoittautuu rikki menneen valokatelevyn vaihto uuteen.

Lisäksi on huomattava se, ettei valokatteen päällä voi työskennellä, sillä valokate ei kestä aikuisen ihmisen painoa. Valokatteen korjaaminen tulee tehdä tikkaiden tai muiden apuvälineiden avulla, jotta levyt eivät halkeile.

Valokatteen huoltaminen keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella

Kaikkia rakenteita kannattaa huoltaa, jotta ne säilyttäisivät ulkonäkönsä ja käyttökelpoisuutensa mahdollisimman pitkään. Tämä pätee myös valokatteisiin. Valokatetta ei kuitenkaan kannata jättää asentamatta sen takia, että pelkäisi sen huolto-ohjelman suuritöisyyttä. Valokatteen huoltaminen on paljon kevyempää ja helpompaa kuin esimerkiksi huopakaton huoltaminen.

Likainen valokate kannattaa pestä, ja liian painavan lumitaakan alla notkuva valokate vapauttaa taakastaan. Säännölliseksi huolloksi kuitenkin riittää valokatteen kunnon tarkastus heti talven jälkeen. Toisen kerran valokatteen kunto tarkastetaan syksyllä.

Vesikatteen kunnon tarkastaminen edellyttää katon kävelemistä läpi ja jokaisen yksityiskohdan tutkimista huolellisesti. Kannattaa käydä myös katon alla siltä varalta, että kattorakenteet olisivat kaikesta huolimatta päässeet kastumaan ja vaurioitumaan. Katon kokonaisvaltaiseen tarkastukseen voi mennä tunti tai pari.

Valokatteen tarkastaa huomattavasti nopeammin. Katso, onko valokatteella irtoroskia, tai onko lika pinttynyt kiinni levyihin. Varmista, pitääkö kiinnitysruuveja kiristää tai vaihtaa. Tutki myös liitäntäprofiilien ja mahdollisten saumalistojen ja reunapellitysten kunto.

Terassi

Valokatteen liukas, kalteva pinta hylkii likaa. Lehtiä ja neulasia saattaa silti jäädä katolle, varsinkin syksyisin. Poista ne pehmeällä ja pitkäharjaksisella harjalla. Jos roskat ovat kertyneet limityssaumoihin, ota vesi avuksi. Myös painepesuria voi harkita jumiin jääneiden roskien irrottamiseen. Roskat kannattaa poistaa, ennen kuin lika pinttyy valokatteeseen.

Jos lika on jo tarttunut kiinni terassin tai esimerkiksi kasvihuoneen valokatteeseen, voi katteen pestä painepesurilla kesällä. Painepesurin sijasta voit käyttää myös pesusientä tai harjaa. Pesuaineeksi sopii mieto nestesaippua, minkä pH-arvo on jotain neljän ja kahdeksan välillä. Älä käytä hankaavia aineita sisältävää pesuainetta tai mitään karkeaa pesuvälinettä valokatetta pestessäsi. Lopuksi saippuajäämät ja irronneet epäpuhtaudet huuhdellaan katolta runsaalla, puhtaalla vedellä.

Jos käytät sientä tai harjaa, joudut liikkumaan valokatteella, vaikka se onkin epäsuositeltavaa. Varustaudu turvavaljaiden, tikkaiden ja/tai rakennustelineiden lisäksi esimerkiksi styrox-levyillä tai pehmustetuilla lankuilla, mitkä jakavat painosi tasaisemmin.

Talvella voit joutua pudottamaan lunta valokatteelta, tai katkomaan jääpuikot sen reunoilta. Muista huolehtia työturvallisuudestasi ja varoa rikkomasta valokatetta.