Onko paketin tilaaminen ympäristöystävällistä?

Shoppailu netissä

Verkkokaupassa shoppaileva saattaa miettiä, onko pakettien tilaaminen kotiin ympäristöystävällistä vai ei. Ainakin siinä tapauksessa vastaus on kyllä, jos paketin toimittaa Posti. Postin kuljetukset ovat erittäin ympäristöystävällisiä. Myös muut palveluntarjoajat ovat älynneet kiinnittää huomiota toimintansa ympäristöystävällisyyteen. Kuljetuspalvelu on ympäristöystävällinen, jos se käyttää sähkö- tai kaasuautoja, optimoi toimitukset ja jos esimerkiksi kulmasuoja kuljetuksiin on kierrätettävä.

Toinen kysymys on se, onko uusien vaatteiden osto tai muu nettishoppailu kovin ympäristöystävällistä. Parasta olisi ostaa käytettyjä vaatteita ja muita second hand -tuotteita (vaikkapa nettikirppiksiltä kotiin postitettuna). Jos ostaa uutta, kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen laatuun, huollettavuuteen ja kestävyyteen. Esimerkiksi pellavapaita pitää muotonsa ja pysyy siistinä pesusta toiseen, kun taas halpa viskoosi- tai polyesterivaate saattaa nukkaantua ja venyä ensimmäisessä pesussa.

Posti kulkee ja Kusti polkee 

Postin kalusto on hyvin ympäristöystävällinen. Postilla on yhteensä noin 3900 ajoneuvoja, joista kaasuautoja on noin 40 kappaletta. Postin autoilla ajetaan vuodessa yhteensä 114 miljoonaa kilometriä, joten ne aiheuttavat merkittäviä päästöjä. Siksi on hyvä merkki, että näinkin suuri osa autoista kulkee biokaasulla. 

Postia kuljetetaan myös polkupyörällä ja jalan, eli jakelukärryillä. Polkupyöristä suurin osa on sähköavusteisia, joten Kusti ei joudu liian koville ylämäessä.

Posti oli kaasuautojen edelläkävijä

Posti  oli ensimmäisten joukossa, kun maakaasuautoja ruvettiin ottamaan käyttöön 2000- ja 2010-luvun taitteessa. Kun uusiutuvan biokaasun käyttö autoissa tuli mahdolliseksi, siirtyi Posti biokaasuautoihin. Vuosi oli 2011. Tällä hetkellä kymmenet Postin jakeluautot, pakettiautot ja kevyet kuorma-autot kulkevat biokaasun voimalla. Yhdellä kaasuautolla voidaan toimittaa päivässä noin sata pakettia 30–40 yritykseen.  

Kaasuautoja voisi olla enemmänkin, mutta kaasun tankkausverkoston suppeus rajoittaa kaluston laajentamista. Tankkausasemia löytyy pääkaupunkiseudulta ja Suomen kaakkoisosista, mutta muualla maassa niitä on vielä aika vähän – joskin enemmän, kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Toinen kaasuautojen määrää rajoittava tekijä on se, etteivät autovalmistajat valmista kaikkia Postin tarvitsemia kuormakokoja. 

Ajaessa eroa ei juuri huomaa, mitä nyt auton moottori on vähän hiljaisempi (etenkin tyhjäkäynnillä). Maantieajossa kaasuautossa on hieman vähemmän vääntöä kuin bensa- tai dieselautoissa, mutta ei sillä jalkoihin jää.

Kaasuauto käynnistyy bensalla, ja heti kun se lämpiää, alkaa se käyttää polttoaineenaan kaasua. Jos kaasu sattuu loppumaan kesken matkan, siirtyy auto automaattisesti takaisin bensiinin käyttöön.

Posti tullee lisäämään kaasuautojen määrää 

On todennäköistä, että Posti tulee lisäämään kaasuautojen määrää. Näin käy varsinkin silloin, jos tankkausasemia saadaan lisää myös Itä-, Keski- ja Länsi-Suomeen, ja jos autonvalmistajien valikoimat laajenevat. Posti optimoi jakelureittinsä haluten käyttää kalustoaan mahdollisimman tehokkaasti. Postille on tärkeää, että kaikki ajoneuvot ovat siirrettävissä paikasta toiseen. Kaasuautoja ei (vielä) voida käyttää kaikilla reiteillä ja kaikilla alueilla, mikä on merkittävä ongelma. Kaasuautoa ei voida käyttää kaikista pisimmillä reiteillä, eikä tankin luota voida lähteä kovin kauas. 

Tulevaisuuden kaasuautoissa käytettäneen enemmän nesteytettyä kaasua, mikä menee paineistettua kaasua paljon pienempään tilaan. Näin kuorma-autojen tankkeihin saadaan enemmän kaasua, mikä kasvattaa niiden toimintasädettä. Postia kiinnostavatkin kovasti kaasuautoalan kehitys (kuten merkki- ja mallivalikoiman kasvu), autojen hintojen kehitys sekä ajoneuvoverotukseen liittyvät poliittiset päätökset. Postin asiakkaat vaativat ympäristöystävällisiä ratkaisuja, ja Posti on ollut mukana kehittämässä niitä – esimerkiksi tehden testejä VTT:n kanssa. 

Postin kaikki palvelut ovat 100 % hiilineutraaleja

Posti logo

On monia syitä valita Posti, oli sitten yritys tai yksityishenkilö. Posti on hyvä valinta paketin lähettämiseen ja vastaanottamiseen, sillä sen kaikki palvelut ovat 100 % hiilineutraaleja. Kaikki kotimaan rahti- ja pakettipalvelut ovat hiilineutraaleja, eikä siitä veloiteta lisämaksua. Hiilineutraalius tarkoittaa tilannetta, jossa toiminta ei muuta ilmakehän hiilipitoisuutta, eli toiminnan nettohiilijalanjälki on nolla. Hiilineutraali toimija tuottaa ilmakehään vain sen verran hiilipäästöjä, kuin se pystyy niitä sitomaan pois ilmakehästä. Hiilineutraalius voidaan saavuttaa valitsemalla ekologisempia ratkaisuja tai kompensoida yhdellä sektorilla tuotettuja päästöjä vähentämällä niitä jossain muualla. Kompensointi voi tarkoittaa esimerkiksi päästökauppaa tai uusiutuviin energialähteisiin investoimista. 

Lisäksi Postilla on Suomen laajin palveluverkko, ja varsin nopeat yhteydet myös ulkomaille. Posti mainostaa, että sen rahtipalveluilla yrityksesi tavoittaa 90 % muista Suomen yrityksistä jo seuraavana työpäivänä, ja että paketti saapuu vastaanottajalle jo samana päivänä.