Onko Helsingissä asuminen kallista?

Onko sinullakin edessä muutto Helsinkiin – joko työ- tai opiskelupaikan perässä? Joskus tulee eteen myös sellaisia tilanteita, jolloin tarvitaan Helsingistä väliaikainen vuokra-asunto. Ehkä omassa asunnossa on menossa putkiremontti, tai työt vievät maamme pääkaupunkiin muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi. Vuokralle tarjotaan -ilmoituksia lukiessasi huomaat, ettei Helsingin maine erittäin kalliina asuma-alueena suinkaan ole tuulesta temmattu. Helsingin vuokrat ovat melko muikeita. Yksiön keskimääräinen neliövuokra on noin 25–26 euroa, kaksion puolestaan noin 20 ja kolmion 17–18 euroa. Mitä lähemmäs kantakaupunkia mennään, sitä korkeammiksi vuokrat käyvät. Vuokrataso myös kasvaa Helsingissä enemmän kuin muualla maassa keskimäärin.

Halvimmat asuinalueet lähempänä Vantaan rajaa

Kun etsit väliaikaista tai vakituisempaa vuokra-asuntoa Helsingistä, kannattaa miettiä, kuinka paljon sijainnilla on väliä. Metro vie nopeasti Vuosaareen tai vaikkapa Espoon Matinkylään asti, joten voisiko asunto sijaita myös kauempana kaupungin keskustasta? Myös raitiovaunu-, linja-auto- ja lähijunayhteydet ovat hyvät. Omalla autolla liikkuminen sen sijaan saattaa olla hyvin hankalaa, varsinkin aamuseitsemän ja -yhdeksän sekä iltapäiväkolmen ja iltakuuden välissä. Tuolloin liikenne seisoo niin Itä- kuin Länsiväylälläkin, samoin kaikilla kehäteillä. Lisäksi on ainainen pula parkkipaikoista. Ilmaiset parkkipaikat täyttyvät jo ani varhain, ja maksullisenkin paikan metsästämiseen saattaa kulua vartista puoleen tuntiin.

Ilmakuva Vantaan kaupungintalosta
Ilmakuva Vantaan kaupungintalosta

Vaikka paikasta toiseen liikkumiseen kuluu rahaa, saattaa silti säästää koko lailla asumiskustannuksissa. Kaartinkaupungissa ja Meilahdessa yksiön neliövuokra on nimittäin noin 30 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että 22-neliöisestä yksiöstä saa varautua maksamaan kuussa noin 660 euroa. 35-neliöinen yksiö tarkoittaisi jo suhteellisen suolaista 1050 euron kuukausivuokraa. Pihlajamäessä, Puotilassa ja esimerkiksi Oulunkylässä neliön vuokraksi tulee keskimäärin 20 euroa kuussa. Jos on valmis asumaan lähempänä Vantaata (mutta edelleen hyvien liikenneyhteyksien päässä), maksaa 22-neliöisestä yksiöstä vuokraa ehkä 440 euroa, ja 35-neliöisestä seitsemänsataa.

Vastaisiko kaksio paremmin tarpeitanne? Kaartinkaupungista tai Jätkäsaaresta on vaikea löytää kaksiota alle 25 euron kuukausivuokralla. 60–neliöinen kaksio tarkoittaa siis sitä, että vuokra vie kuukausibudjetista ainakin 1500 euroa. Suutarilasta, Pukinmäestä tai esimerkiksi Tattarisuolta saisi samankokoisen asunnon jo noin 900 eurolla. Lapsiperhe tarvitsee vähintäänkin kolmion. Jätkäsaaresta vuokrattu 80-neliöinen kolmio maksaa ainakin 1760 euroa kuussa, kun taas Pihlajamäellä vuokraksi muodostuisi paljon kohtuullisemmalta kuulostava 1200 euroa.

Asuminen lohkaisee ison siivun tuloista

Vuokran lisäksi vuokralaisen odotetaan maksavan yleensä myös vesimaksut, mikä on yleensä 15–25 euroa kuussa (henkeä kohden), sähkölasku sekä kotivakuutus. Ei siis ihme, että yhä useampi koko kaikkien rahojensa hupenevan asumiskuluihin. Helsingissä palkat ovat hieman korkeampia kuin muualla Suomessa. Esimerkiksi henkilökohtainen avustaja ansaitsee Helsingissä noin 2 euroa enemmän tunnissa kuin muualla maassa. ”Pääkaupunkilisä” ei kuitenkaan riitä kuittaamaan kalliimpia asumismenoja.