Näin onnistut työvaatteiden ostossa

Rakennusmiehet

Joustavia, kestäviä ja pimeässäkin näkyviä työvaatteita tarvitaan muun muassa rakennustyömailla ja teollisuudessa. Laadukkaat työvaatteet ovatkin hyviä mainoslahjoja yrityksille. Vaativiin olosuhteisiin eivät sovellu mitkä tahansa takit ja housut. Lue lisää siitä, miten onnistua työvaatteiden ostossa joko omille työntekijöille, asiakasyrityksen työntekijöille tai yhteistyökumppaneille!

Kerrospukeutumista tarvitaan työmaillakin

Kerrospukeutumisen ansiosta työntekijä pysyy lämpimänä ja kuivana haasteellisissakin työolosuhteissa. Alin kerros siirtää kosteuden pois iholta. Esimerkiksi puuvilla kuivuu hitaasti hiestä, joten ensimmäisen kerroksen tulisi olla nopeasti kuivuvaa teknistä kangasta tai laadukasta villaa, mikä ei karhi. Saumattomat ja hyvin istuvat aluskerrastot ovat paras valinta hengittäväksi ja lämpimäksi ensimmäiseksi vaatekerrokseksi.

Rakennustyö talvella

Toinen vaatekerros kannattaa olla tehty ilmavista materiaaleista, mitkä muodostavat lämmittävän ilmataskun työntekijän vartalon ympärille. Lämpökerrokseksi sopii fleece tai ohuempi mikrofleece, tekoturkis tai esimerkiksi tikkikangas.

Kolmas vaatekerros muodostuu kuorivaatteista, jotka suojaavat viimalta, lumelta, rännältä ja vesisateelta. Myös kuoritakin ja -housujen tulisi olla hengittäviä, jotta olo pysyy mukavana ja kuivana. Huppu suojaa päätä, mutta kylmällä ilmalla tarvitaan myös pipoa.

Turvakengät, kosteutta iholta siirtävät sukat ja hyvät työhanskat kruunaavat kokonaisuuden. Hyvissä käsineissä on kunnollinen pito myös märkiä, kylmiä ja liukkaita pintoja käsitellessä. Lämpimällä ilmalla vaatekerroksia vähennetään, ja työtakki sekä -housut voivat olla ohuempaankin kangasta. Kesäaikana työhousut voivat olla vaikkapa denimiä.

Työvaatteet eivät saa haitata työntekoa 

Työvaatteet eivät missään nimessä saa haitata työntekoa, siksi niiden joustavuus on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Hyvin suunnitellut työhousut ja -takit ottavat huomioon kehon liikeradat, eivätkä rajoita liikkumista. Kestävästä kankaasta tehdyt työvaatteet turvaavat työskentelyä, ja taskut ynnä erilaiset pidikkeet auttavat pitämään mukana kaiken työtehtävissä tarvittavan. Standardin EN14404 mukaiset polvisuojataskut lisäävät työntekijän turvallisuutta, ja hitsatut saumat parantavat housujen rasituksenkestävyyttä. 

Hyvä työtakki suojaa ylävartaloa pitäen vettä ja tuulta kaikissa säissä. Hengittävä kangas, huomioväri ja/tai heijastavat ominaisuudet, pidempi takaosa, suojaava pystykaulus ja henkilökorttitasku ovat työmailla arvostettuja ominaisuuksia. Taskut ovat tarpeen – työtakissa pitäisi olla henkilökorttitaskun lisäksi ainakin vetoketjutasku kännykälle, kynätasku ja sivutaskut, joihin voi laittaa vaikkapa muistilapun tai avaimet. Hihansuiden tarrasäätö ja helman kuminauhasäätö auttavat pitämään kylmyyden ulkopuolella.

Huomiovaatteiden valinta ja huolto

Euroopan union

Huomiovaatteet varmistavat, että työntekijä nähdään ja löydetään kaikissa olosuhteissa. Euroopan unionin standardit määrittelevät vaatimukset huomiovaatteille – muun muassa niiden väri- ja heijastavuusvaatimukset, minimipinta-alavaatimukset sekä huomioväristen ja heijastavien materiaalien sijoitusvaatimukset. Luokan 3 vaatteet näkyvät parhaiten. 

Varmista, että huomiovaatteet ovat ISO-normien mukaisia. Työntekijän kannattaa pitää huomiotakki koko ajan kiinni, jotta se suojaisi parhaiten eikä takki tarttuisi mihinkään. Lika vähentää huomio- ja heijastavien ominaisuuksien näkyvyyttä, joten huomiovaatteet on pestävä säännöllisesti (ja nurin päin).