Milloin kerrostalon julkisivun remontointi on ajankohtaista?

Helsingissä asuminen on kaikesta päätellen erittäin mukavaa, sillä 27 % pääkaupunkiseudulla asuvista on niin tyytyväisiä asuinpaikkakuntaansa, ettei tahdo muuttaa muualle. Ne, jotka muuttavat, muuttavat Espooseen, Nurmijärvelle tai muihin Helsinkiä ympäröiviin kuntiin. Kun tottuu Helsingin palvelu- ja tapahtumatarjontaan, ei siitä hevillä luovu.

Helsingissä asuminen on mukavaa silloinkin, kun kerrostalorakennuksessa on meneillään jokin isompi remontti. Isoja remontteja ovat julkisivuremontit, kattoremontit, putkiremontit, ikkuna- ja oviremontit sekä hissiremontit. Remonttia tehdään yleensä vain päiväaikana, joten häiriöt eivät ole merkittäviä – ellet satu olemaan kotiäiti, etätyöntekijä tai esimerkiksi vuorotyöläinen. Onneksi remonttiääniä voi lähteä pakoon Helsingin moniin kahviloihin, koko perheen tapahtumiin ja coworking-toimistoihin. Illalla itseään voi palkita vaikkapa hieronnalla, käymällä yleisessä saunassa tai lähtemällä teatteriin. Putkiremontti ajaa joksikin aikaa evakkoon. Helsingistä löytää kuitenkin helposti kalustetun asunnon, mihin voi muuttaa siksi aikaa. Jos asunnossa alkaa remontti, Helsinki on mitä parhain paikka asua.

Myös asuntosijoittajat tietävät Helsingin vetovoimaisuuden. Yksiö tai pieni kaksio Helsingistä sopii erinomaisesti ensimmäiseksi sijoitusasunnoksi. Jos isot remontit on hiljattain tehty, nostavat ne asunnon hintaa, ja näin syövät sen vuokratuottoprosenttia. Mikäli remontit ovat vielä edessä, saa asunnon kohtuullisempaan hintaan, mutta kohta koittava remontti aiheuttaa lisää lainaa ja tyhjiä kuukausia, jolloin asunto tekee pelkkää tappiota. Remontin jälkeen asunnosta tosin voi pyytää parempaa vuokraa, ja sen voi ehkä myydä voitolla. Se, että asuntoon on tulossa isoja remontteja ei siis välttämättä tarkoita sitä, että asunto kannattaisi jättää ostamatta. Lue tästä lisää julkisivuremontista!

Julkisivuremontti parantaa taloyhtiön arvoa ja imagoa

Kerrostalo

Julkisivuremonttia tarvitaan melko usein. Kerrostaloyhtiön julkisivuremontti tulee ajankohtaiseksi noin 20–50 vuoden välein, riippuen julkisivun materiaalista ja sen kulumisesta. Julkisivu voi olla betonia, tiililaattaa, levyä, muurattua tiiltä tai rappausta. Jonkun verran on nykyään myös puukerrostaloja.

Julkisivusaneeraukseen yhdistetään usein myös muiden rakenteiden uusimistöitä, kuten ikkuna- tai parvekeremontti. Ehkä kattokin on aika uusia? Peltikatto kestää noin 50 vuotta, huopakatto puolestaan 30–40 vuotta.

Se, koska juuri teidän kerrostalonne julkisivut on aika uusia, selviää kuntotutkimuksen perusteella. Se antaa selkeän kuvan julkisivujen nykytilasta ja siitä, miten se on kunnostettava. Kerrostalon julkisivun kuntotutkimukset aloitetaan rakennuksen täytettyä 20 vuotta, ja ne uusitaan sen jälkeen noin 10 vuoden välein. Kuten aina, mitä varhaisemmassa vaiheessa toimeen tartutaan, sitä edullisempi remontti on edessä. Julkisivun pesuilla ja julkisivumaalauksilla varsinaista julkisivuremonttia voidaan lykätä tuonnemmas.

Julkisivuremontin tekeminen nostaa koko taloyhtiön arvoa ja imagoa. Huonokuntoinen julkisivu ei jää keneltäkään huomaamatta, ja se herättää epäilyksiä siitä, mitä muussa taloyhtiössä on rempallaan. Julkisivuremontilla voidaan lisätä myös asumismukavuutta, ja usein myös parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Jos rakennusaikana on sattunut virheitä, ovat ne nyt korjattavissa – lisäksi rakennuksen ilmettä voidaan monin tavoin nykyaikaistaa tai entisöidä.

Julkisivuremontin hinta ja kesto

Julkisivuremonti

Kerrostalon julkisivuremontti kestää muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Tämäkin vaihtelee aivan tapauskohtaisesti, eli riippuen siitä, kuinka iso rakennus on kyseessä, miten julkisivu on saneerattava, ja mitä materiaalia julkisivu on. Julkisivuremontit pyritään tekemään silloin, kun ei ole pakkasta, sillä kerrostalon huputtaminen ja työalueen lämmittäminen nostavat julkisivusaneerauksen kustannuksia.

Mitä kerrostalon julkisivuremontti maksaa? Sekin vaihtelee julkisivumateriaalin ja kuntotutkimuksessa valitun korjaustavan perusteella. Hinnat vaihtelevat 150 ja 600 euron välillä per neliö. Edullisimmillaan julkisivuremontin voi siis saada 60-neliöiseen kaksioon 9000 eurolla, ja kalleimmillaan se voi maksaa jopa 36 000 euroa. Julkisivuremontteihin ja muihin kalliisiin remontteihin voi varautua keräämällä osakkailta ylimääräistä rahaa remonttikassaan (vastikkeen yhteydessä).

Julkisivuremontti saattaa koetella asukkaiden hermoja, vaikka itse remonttia tehtäisiinkin vain klo 9–17. Ikkunat suojataan, joten jos huoneiston kaikki ikkunat ovat samalla seinällä, ei päivänvaloa nähdä kenties kuukausiin. Läpitalon huoneistoissa on hieman parempi tilanne, sillä toinen seinä saattaa olla paljaana. Koska julkisivuremontin yhteydessä puretaan vanhoja julkisivurakenteita, aiheutuu siitä pölyhaittaa. Pölyn takia ikkunat on pidettävä kiinni, ja asunnon koneellinen ilmanvaihto on laitettava pois päältä. Asunnossa voi olla pimeää ja kuumaa pahimman purkuvaiheen aikana, joten asukas haluaa ehkä asua hetken muualla – ja jos kyseessä on sijoitusasunto, kannattaa varautua siihen, että vuokralainen haluaa vuokranalennusta.