Millaista on vuorotyöläisen elämä?

Vuorotyöläisen elämä on raskasta. Jatkuvaa rytmin muuttamista ja liian vähiä yöunia.Väitän, että vuorotyö ei sovi monelle.

Kahvin avulla voi paahtaa pitkiäkin päiviä

Vuorotyöstä kärsii muu elämä

Kaksivuorotyö voi vielä jollain lailla menetellä, mutta kolmivuorotyö on monelle sula mahdottomuus. Jossain paikoissa työt voivat alkaa esimerkiksi kahdeksaan eri aikaan päivästä. Niiden vuorojen kun välissä sompailet. Siitä kärsivät niin harrastukset kuin sosiaalinen elämä. Koko ajan pitää olla kartalla, mikä vuoro on huomenna ja mitkä ovat seuraavan viikon vuorot, onko viikonloppuna vapaata, että voisi tehdä kivoja juttuja, kuten lähteä viihteelle. Vuorotyöläiseltä vaaditaan hyvää organisointikykyä. Toisaalta, jos olet vaikkapa siivooja, ja hienolla höyrypesurilla heiluminen on suurin hupisi, ei elämäsi laatu välttämättä pahemmin kärsi. Päinvastoin, se voi nousta!

Työvuorojen suunnittelu suuressa roolissa

Toisaalta monet ihmiset kaipaavat vaihtelua elämäänsä. Sellaisille vuorotyö voi sopiakin, kunhan vuoroja ei ole liikaa ja niiden kanssa joudu säätämään hirveästi. Yleensä vuorolistoja suunnittelevat henkilöt, jotka osaavat rakentaa ne niin, että henkilö saa toivomansa vapaat siltä osin, kun se on mahdollista, että hän saa tehdä mahdollisemman paljon toivomiansa vuoroja, eikä hän joudu pomppaamaan suoraan myöhäisestä iltavuorosta aamuvuoroon. Taitaa olla sitä paitsi lainvastaista laittaa työntekijälle tällaista työvuorokomboa.

Jos taas on yhtään kokemattomampi tai motivoitumaton työvuorolistojen suunnittelija, saattaa hän lätkiä työntekijöille vähän mitä vuoroja sattuu, jättää tuntityöläiset liian vähille vuoroille, vaikka enemmästä on ollut puhe, ei toteuta vuorotoiveita, eikä osaa huomioida kunnolla ilta- ja aamuvuorojen yhdistämisen logiikkaa. Tällaisista vuorojen suunnittelijoista tulee varmasti jupinaa muiden työntekijöiden kesken, vaikka suunnittelija ei töppäilisikään pahuuttaan.

Vuorotyön tekeminen

Hyvät työpaikat kunnioittavat työvuorotoiveita

Vuorotyössä on myös enemmän vaihtoehtoja sille, että oma must meno sattuu olemaan juuri silloin, kun on töitä, eikä saa vaihdettua vuoroja. Työvuorotoiveita toki saa esittää ja järkevästi toimivilla työpaikoill niitä otetaankin huomioon työntekijöiden viihtyvyyden parantamiseksi. Jos jonkun on oltava töissä ympäri vuorokauden, joku jää paitsi työpaikan pikkujouluista ja virkistyspäivistä, kun muut lähtevät pitämään hauskaa.

Yötyö ei sovi monelle

Toisaalta vuorotyössä etuna ovat vuorolisät. Sunnuntait ovat alalla kuin alalla erittäin haluttuja työpäiviä, koska silloin saa yleisemmin eri työehtosopimusten mukaan tuplapalkan. Yötöistäkin maksetaan hyvin, ja palkkapussi voi näyttää niiden jäljiltä hyvinkin muhkealta. Harvempi ihminen kuitenkaan pystyy tekemään selväjärkisenä töitä. Jos kyseessä on jokin ei tarkkuutta vaativa, yksinkertainen tehdastyö, se luonnistuu paremmin.

Esimerkiksi moni toimittaja ei kuitenkaan ole skarpeimmillaan öisin, eikä ole kiva kirjoittaa omalla nimellä virheitä vilisevää tekstiä silmillä, jotka tuntuvat pysyvän auki enää vain tulitikkujen avulla. Toimittajat tekevät kuitenkin vastuullista työtä, ja toimittajan virheistä voi mennä koko median maine. Yleensä sellaiset toimittajat kyllä saavat kenkää ennen kuin maine menee. Julkisen sanan neuvosto korkeintaan antaa langettavia päätöksiä ja niitä on saanut varmasti jokainen Suomen kärkimedia.

Yotyö voi olla raskasta

Elämänpiiri kutistuu

Yötyöläinen nukkuu silloin kuin muut valvovat. Hänen elämänpiirinsä saattaa siis kutistua hyvin pieneksi. Läheisiä jaksaa nähdä vain silloin, kun itsellä on lomaa. Lomapäivistäkin osa menee yleensä palautumiseen, mikäli rytmiä pitää kääntää. Se, että joutuu jättämään kivoja menoja väliin, alkaa ottaa päähän. Töihin ei ole enää kiva mennä. Sosiaalisena ihmisenä yötyöläinen saattaa myös kärsiä siitä, että hän voi joutua olemaan yötöissä yksin. Ei ole ketään kelle jutella, paitsi Facebookin välityksellä. Sitäkään ei välttämättä kerkeä tehdä, jos hommaa on paljon. Yötyövuorojen aika saattaa muuttua kalsarielämäksi, kun herää niin myöhään, sillä yrittää paikkailla univajettaan. Tästä johtuu, että ei enää kerkeä ja jaksa käydä urheilemassa ja sekin ottaa päähän.

Lentäjät, lentoemännät ja matkaoppaat joutuvat tekemään hermoja ja tarkkuutta vaativa työtä yleensä vaihtelevissa työoloissa eri aikaan. Arvostan, että joku jaksaa ja pystyy esimerkiksi lentämään keskellä yötä pitkiä matkoja. Tokihan heille siitä kunnolla maksetaankin.