Kuinka usein putkisto pitäisi huoltaa ja tarkastaa?

Putket

Sekä omakotitalon, vapaa-ajan asunnon että taloyhtiön putkistoa pitää huoltaa, jotta se pysyisi kunnossa. Putkiston vaurioituminen ja siitä johtuvat vuodot voivat tulla kalliiksi. Säännöllisten kuntotarkastusten ansiosta putket osataan huoltaa, korjata tai uusia ajoissa, ja tämä säästää talon omistajalta tai taloyhtiöltä paljon rahaa. Mikäli huonokuntoiset putket ovat jo ehtineet aiheuttaa vesivahingon, kannattaa varautua rakenteiden uusimisen tai kuivattamisen aiheuttamiin kustannuksiin. Lisäksi kosteus voi olla synnyttänyt homepesäkkeitä, mitkä ovat terveydelle haitallisia.

Putkiston kuntotarkastus viimeistään parinkymmenen vuoden kuluttua

Putkiston kuntotarkastus kannattaa teettää heti, jos putkiston toiminnassa ilmenee muutoksia. Viimeistään metallisen käyttövesiputkiston kunto on tarkastettava putkiston ollessa 20–25 vuotta vanha.

Putkiston kuntotarkastus kertoo, onko kiinteistön viemäri- ja vesiverkolle tehtävä jotain. Oikeaan aikaan suoritettu viemärihuolto ja muut huollot sekä korjaukset ehkäisevät putkivuotoja. Kun korjaukset tehdään jo ennen, kuin mitään suurempaa vahinkoa pääsee sattumaan, voidaan korjauskuluissa säästää jopa 30 %.

Taloyhtiön putkiston kuntotarkastuksessa tarkastetaan sekä salaojajärjestelmät, sadevesi- ja jätevesiviemäristöt, lämpöverkostot että käyttövesiverkosto. Samalla kertaa voidaan tarkastaa myös rakenne- ja sähkötekniikka sekä ilmanvaihto. Putkiston tarkastukseen tarvitaan aina alan asiantuntija. Putkiston kunto ja mahdollisten korjausten suositeltava ajankohta selvitetään läpivalaisemalla sekä paineelliset että paineettomat putkistot. Kuntotarkastukseen kuuluu myös putkistojen kuvaaminen sisäpuolelta. Jotta putkiston kunnosta saataisiin kokonaisvaltainen kuva, tarvitaan usein myös laboratoriossa tehtäviä kokeita ja mittauksia. Esimerkiksi vesinäytteet ja muoviviemäreiden tutkimukset saattavat edellyttää laboratoriokokeita. Yleensä putkistot voidaan tutkia katkaisematta vedenjakelua ja purkamatta putkieristeitä, sillä digitaaliset läpivalaisukuvaukset ovat tätä päivää. Nykyaikaisilla ja laadukkailla laitteilla saadaan luotettava tieto putkistojen kunnosta.

Myös omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon putkistot pitää kuvata ja tarkastaa huolella, ja ammattilaisvoimin. Monet LVI-liikkeet tarjoavat maksuttomia kuntotarkastuksia, joten kynnys putkistojen kunnon selvittämiseen on matala. Syitä pientalon putkiston kuntotarkastukselle ovat putkiston ikä, viemärien toiminnassa esiintyvät ongelmat (esimerkiksi se, että viemärit vetävät huonosti) tai talon myyntiaikeet. Myyjä vastaa kiinteistössä esiintyvistä virheistä viisi vuotta kaupanteon jälkeen, joten putkistojen kunto on syytä selvittää jo ennen talon laittamista myyntiin. Myös silloin putket kannattaa tarkastaa, jos ne ovat piilossa rakenteiden sisällä, tai ne ovat joskus päässeet jäätymään. Mikäli viemäriputket eivät ole muovia, voi alkaa jo varautua putkiremonttiin. 

Käyttövesiputket tutkittava esimerkiksi veden maun muututtua

Keittiöhana

Vedenpaine ja vesihanan sulkemisen aiheuttamat paineiskut rasittavat käyttövesiputkia. Hana suljetaan noin 30 kertaa päivässä, eli kymmenessä vuodessa yli 100 000 kertaa. Metallinen käyttövesiputkiston on tutkittava viimeistään 20–25 vuoden ikäisenä, mutta jo aiemmin, jos putkiston toiminnassa on muutoksia. Veden huono laatu eli maku- tai värimuutokset kertovat remonttitarpeesta, samoin epätasainen vedenpaine.

Lämpöverkon kuntotutkimus noin 30 vuoden päästä 

Yli 30 vuotta vanhojen putkien kunto kannattaa varmistaa, sillä ulkopuolinen kosteus ja putkissa oleva hapekas vesi kuluttavat putkia. Myös kuuma ja virtaava vesi sekä metallisten putkien ruostuminen haurastuttavat putkia. Omakotitalossa saattaa lisäksi olla vanhanaikainen paineastia, minkä takia lämmitysputkistoon voi päästä ilmaa. Tilaa lämpöverkon kuntotarkastus heti, jos vesikiertoiseen lämpöjärjestelmään pitää jatkuvasti olla lisäämässä vettä! Veden valuminen ulos putkistosta voi johtaa vesivahinkoon ja homeongelmiin.

Viemärien kuntotutkimus kertoo, mikä tukkii viemärin

Jos viemäri ei vedä tai jos se haisee, voit kokeilla kotikonsteja viemärin avaamiseksi. Jos ne eivät auta, tilaa viemärien kuntotarkastus heti. Kuntotarkastus kertoo, onko kyse jostain vierasesineestä, vai onko viemäri korjauksen tai uusimisen tarpeessa. Jos viemärissä ei ole rasva- ja likakertymiä, voi syy viemärin toimimattomuuteen olla esimerkiksi hiushalkeamissa. Tarkastuta valurautaiset putket viimeistään niiden täytettyä 30 vuotta, niin vältyt varmemmin vesivuodoilta.

Viemärien kuvaus ja kuntotarkastus saattaa johtaa myös painehuuhtelun tarjoamiseen. Painehuuhtelu ehkäisee tukoksia ja vesivahingon riskejä, sekä pidentää putkiston käyttöikää. Jotta tukoksia syntyisi mahdollisimman vähän, ei viemäreihin kannata päästää rasvaa, hiuksia, ruoantähteitä tai muita roskia. Lisäksi on hyvä laskea viemäreihin säännöllisesti kiehuvan kuumaa vettä, sillä sekin liuottaa ja irrottaa viemäreihin väistämättä kertyvää rasvaa.

Viemärihuoltoa eli viemäreiden huuhtelua suositellaan omakotitaloihin noin 15–20 vuoden välein. Kerrostaloissa viemäri kannattaa huoltaa vielä useammin, arviolta noin viiden vuoden välein. Viemärien huuhtelu ei aiheuta vesikatkoja, eikä urakka vaadi sen kummempia esivalmisteluja.