Erilaiset rakennusmateriaalit

Rakennustyömaa

On kaksi tapaa saada unelmiensa asunto. Ensimmäinen on ostaa vanha asunto ja aloittaa remontointi, toinen taas hankkia tontti ja rakentaa (tai rakennuttaa) sillä sopiva talo. Jos meinaa tehdä itse itselleen omakotitalon, on suotavaa olla kokenut ammattilainen, sillä talorakentaminen vaatii asiantuntemusta. On osattava valita oikeat materiaalit ja asennustavat, ja ottaa huomioon niin kosteuseläminen kuin lämpölaajeneminenkin. Lisäksi talon talon tai mökin rakentaminen itse vaatii valtavasti aikaa. Omatoimirakentajalle voi hyvinkin käydä niin kuin Leevi And The Leavingsin laulussa: ”Likipitäen jo kolme vuotta tätä taloa nyt tehty on. Pelkkä ajatuskin tuskaa tuottaa jos tää rakentaminen ei tähän päätykään.” Laulun kertoja uskoo, ettei se ole mies eikä mikään, joka ei saa taloa valmistumaan hartiavoimin. Asiaa tosin mutkistaa se, että laudat ovat lahoja, on tullut hankittua väärät piirustukset, ja että muutenkin on peukalo keskellä kämmentä.

Helpoin, nopein ja stressittömin tapa rakentaa uusi talo tai mökki on ottaa yhteyttä talotehtaaseen ja tilata talopaketti. Valmiit elementit voi koota yhteen itse, jos aikaa ja osaamista riittää, tai työn voi teettää paikallisella rakennusalan urakoitsijalla. Talon voi tilata myös säänsuojaan pystytettynä, jolloin talo ilmaantuu tontille ulkopäin valmiina. Asiakkaan on vielä laitettava tai laitatettava kuntoon rakennuksen sisäpuoli, mutta työllä ei ole niin mieletön hoppu, sillä vesikatto ja valmiit ulkoseinät suojaavat rakenteita kosteudelta. Kaikista helpoin ja huolettomin tapa on tilata rakennus täysin muuttovalmiina. Tällöin saat samaan hintaan perustukset, sähkö- ja IV-työt, tulisijojen muuraukset ja esimerkiksi kiintokalusteiden asennukset. Esimerkiksi osoitteesta Salvos.fi voit tilata hirsimökin avaimet käteen -toimituksella, eli sinun ei tarvitse kuin kantaa tavarasi sisään. 

Valmiin talo- tai mökkipaketin tilaaminen voi kuulostaa tylsältä. Näin ei kuitenkaan ole asian laita, sillä tehtaiden mallistoissa on kymmeniä erilaisia malleja, joita voi räätälöidä yksilöllisesti. Rakennuksen koko, pohjapiirustus, ikkunoiden ja ovien sijoittelu, vesikaton materiaali ja monet muut seikat voidaan toteuttaa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Talotehtaan asiantuntijat palvelevat sinua mielellään. Heiltä voit kysyä apua suunnittelussa, esimerkiksi erilaisten materiaalien valinnassa. Valitako hirsitalo, betonitalo vai tiilitalo? Lue alta lisää näistä materiaaleista.

Betoni sopii perustuksiin, mutta betonirakentaminen saastuttaa  

Betoni on maailman eniten käytetyin rakennusmateriaali. Sitä valmistetaan noin 13 miljardia kuutiometriä vuodessa, mikä tekee siitä veden jälkeen käytetyimmän aineen. Valitettavasti betonin valmistaminen aiheuttaa noin 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. 

Betonia voidaan käyttää niin siltojen rakentamiseen kuin esimerkiksi rakennusten perustuksiinkin. Se onkin ylivoimaisesti suosituin materiaali omakotitalojen ja muiden rakennusten perustuksiin. Jotkut rakentavat koko talonsa betonista. Betonitalo pitää lämmön sisällä todella hyvin, onhan valmiiksi valettu betonielementti saumaton.

Betonin suuren suosion syynä ovat sen edullisuus (valmisbetonikuutiometri maksaa vain 50–100 euroa), kosteudenkestävyteen, muokattavuuteen, turvallisuuteen (betonista ei irtoa haitallisia aineita) ja erinomaiseen lujuuteen sekä jäykkyyteen. Lujuutensa ja jäykkyytensä vuoksi betoni vaimentaa värähtelyä ja eristää ääntä, ja kaiken lisäksi se on palonkestävä.

Tiilitalo hengittää ja kestää aikaa 

Tiili sopii rakennusmateriaaliksi kaikille, jotka haluavat lähes huoltovapaan, hyvin kosteutta kestävän, ääntä eristävän, paloturvallisen ja energiatehokkaan rakennuksen. Sekä täystiilitalo että tiiliverhoiltu talo kestävät hyvin Suomen vaihtelevia sääolosuhteita. Täystiilitalo on erityisen lämmin ja vedoton, sillä lämmöneriste kiertää talon ympäri yhtenäisesti niin, että vältytään energiaa haaskaavilta kylmäsilloilta. Tiilitalossa on helppo hengittää, sillä tiili pitää huoneilman kosteustasapainon miellyttävänä. Tiilien värin ja limityksen voi valita mieleisekseen, joten tiilitaloon saa helposti yksilöllistä ilmettä.

Hirsitalo on luonnonmukainen valinta

Hirsitalo on kestävä, hengittävä, allergiaystävällinen ja ekologinen valinta. Hirsitalossa on erinomainen sisäilma, sillä hirsipinnat sitovat kosteutta ja luovuttavat sitä tarvittaessa sisäilmaan. Hirsitalossa on kesällä viileää ja talvella lämmintä, joten siinä asuminen ei vaadi suuria viilennys- tai lämmitystarpeita. Kannattaa huomata sekin, että puupinnat laskevat stressiä rauhoittamalla elimistöä ja laskemalla verenpainetta. Hirsitalossa on terveellistä asua, ja luontokin kiittää. Puu on nimittäin uusiutuva luonnonvara, ja siksi mitä mainioin ja ympäristöystävällisin rakennusmateriaali. Valitsemalla hirsitalon tai -mökin hillitset ilmastonmuutosta, sitoohan hirsiseinä hiiltä kymmenen kertaa sen määrän, mikä vapautuu hirsiseinän valmistuksessa. Hirren valmistuksen sivutuotteet puru ja hake tuottavat paljon enemmän energiaa, kuin mitä hirsien valmistusvaiheessa tarvitaan.